Времето

София
16.01.2022, 11:38
Частично слънчево
Частично слънчево
0°C
Усеща се като: -2°C
Налягане: 1030 mb
Влажност: 74%
Вятър: 11 km/h СЗ
Ветровито: 11 km/h
UV-Index: 1
Изгрев: 7:54
Залез: 17:19
Прогноза за 17.01.2022
Ден
Предимно слънчево
Предимно слънчево
5°C
Нощ
Виелица
Виелица
-2°C
 

ЗАТВОР ЗА МИГАНЕ С ФАРОВЕ В СЪРБИЯ

Follow us on Facebookyoutube


1500 евро за цигара в кола с дете в Гърция, 45 за пиян пътник в Македония

Затвор грози шофьорите, които са агресивни на пътя в Сърбия – надуват клаксона и мигат с фарове, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. Изданието е събрало „секирите“, които дебнат родните шофьори в съседните ни държави. От престой зад решетките са заплашени водачите в Румъния, ако ги спипат в каквото и да е нарушение, включително липса на поставен обезопасителен колан. Между 30 и 60 дни в затвора ще лежат шофьорите с „поведение, силно противоположно на правилата на движение или несъобразено с останалите участници в движението“ в Сърбия. Това включва агресивно изпреварване, свиркане, псувни и примигване от къси на дълги светлини и обратното срещу друг шофьор. Същото наказание ще получат водачите, които шофират с повече от 70 км/ч над допустимото в съседната държава.

От няколко месеца насам с промени в закон в Румъния пътните полицаи имат право да взимат книжка за всяко нарушение, без значение дали е сериозно или леко. „Направят ли го, автоматично забраняват на нарушителя да стъпва в страната през следващите между 30 и 90 дни, по преценка на униформените“, обясняват от нашата Пътна полиция пред „Телеграф“. Наруши ли нашенец разпоредбата да не припарва до Румъния, отива на съд и със сигурност влиза в затвора за между един и три месеца, ако бъде признат за виновен.
Въвежда се и отнемане на шофьорска книжка за месец и солена глоба от 1500 евро за всеки, независимо дали е водач или пътник, който пуши, докато е зад волана в Гърция с кола и в нея има деца под 12 години. Решението е на министъра на здравеопазването и призовава полицията и здравните инспектори да предприемат интензивен контрол и приложат законодателството внимателно и строго.50 евро пък е санкцията в Македония, ако хвърлиш фас или някакъв друг отпадък от автомобила в движение. Мятането на боклуци през прозореца на возилото в Турция би ви струвало 92 лири, което се равнява на около 40 лева. Такава е глобата и за слушане на силна музика в купето по пътищата там, както и за твърде бавно каране под минимално допустимата скорост.

45 евро е глобата в Македония, ако пътник, който се вози на предната седалка до шофьора, е употребил алкохол. Подпийналите могат да пътуват само отзад. Професионалните водачи, които транспортират хора и стока, не трябва да близват алкохол. Тези, които карат коли, имат право на до 0,5 промила. При проверка обаче ако дрегерът отчете дори 0,1 промил, без значение зад волана на какво превозно средство е водачът, полицаите са длъжни да свалят пилия човек от возилото му и да не му позволяват да шофира. За употреба на алкохол от шофьори в Турция се отнема книжката за период от 6 месеца до 5 години. Ако водач бъде спипан с над 0,5 промила, задължително след това се праща на образователно-поведенчески курс. Ако го премине, свидетелството му се връща.

700 евро е наказанието, което полицаите налагат за повечето нарушения в Гърция. Употребата на алкохол от шофьори се санкционира с тази сума и 90 дни отнемане на книжката. Близо 1400 лева струва и ако водач извърши опасна маневра в южната ни съседка. 350 евро е глобата за шофиране с повече от 150 км/ч на магистрала в Гърция, а в такъв случай книжката се конфискува за 90 дни.

В Сърбия българите трябва да са внимателни да не пропуснат да се оборудват с резервни крушки и вериги. В Македония също зимните принадлежности са задължителни, а глобата, ако някоя от тях липсва, е 15 евро. Нашите водачи, които пътуват в Сърбия, трябва да знаят още, че ако се наложи да слизат от колата извън населено място, трябва да облекат светлоотразителна жилетка, ако не искат да бъдат арестувани.

От 1 септември миналата година там е въведено прилагането на електронен контрол на средната скорост. За целта устройствата, отбелязващи часа на преминаване през пунктовете за заплащане на магистралните такси, са синхронизирани. Ако при преминаването между два пункта средната скорост на возило е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътна полиция налагат глоби на място от 3000 до 120 000 динара.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

commentsНапишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.