Времето

София
22.07.2019, 13:02
Слънчево
Слънчево
28°C
Усеща се като: 33°C
Налягане: 1020 mb
Влажност: 41%
Вятър: 4 km/h З
Ветровито: 4 km/h
UV-Index: 9
Изгрев: 6:08
Залез: 20:57
Прогноза за 23.07.2019
Ден
Предимно облачно и дъжд с гръмотевици
Предимно облачно и дъжд с гръмотевици
27°C
Нощ
Разкъсана облачност
Разкъсана облачност
15°C
 

Шофьорите са застрашени от нови глоби по две магистрали

Follow us on Facebookgoogle_plusyoutube

 
photo of Шофьорите са застрашени от нови глоби по две магистралиАко не спазваш средна скорост на две от магистралите с най-голям трафик, получаваш глоба – това е новата практика, по която КАТ действа, за да печели войната на пътищата в България. Става дума за прилагане на мерки на АМ “Тракия” и АМ “Люлин”.

За какво става въпрос – средната скорост всъщност е максимално разрешената скорост за даден участък. С помощта на камери се следи за колко време произволно избрана кола преминава този участък. Ако автомобилът го прави за по-кратко време, отколкото силите на реда са изчислили, значи следва глоба. В един от тунелите на “Люлин” системата действа и там “средната скорост” е 80 км/ч, пише в. “Сега”. С тази мярка КАТ иска да намали инцидентите в участъци, където традиционно стават повече катастрофи.

“Миналата година имахме 30 хил. фиша за неспазване на средната скорост”, обясниха от КАТ. Пернишкият съд е единственият, който има практика по казуса, защото само в неговия регион има подобна система. Справка в решенията му показва, че според съдиите проблем със средната скорост няма, макар такова понятие да не съществува юридически. Устройствата за измерването ѝ се приравняват на останалите технически средства, описани в закона, смята съдът. Освен това КАТ има право да контролира скоростта чрез поставяне на пътни знаци.

Пътният участък от магистрала “Тракия”, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Благодарение на новите си радари КАТ ще следи и за сключена задължителна “Гражданска отговорност” на преминаващите коли. Системата ще има връзка с Гаранционния фонд, където пък се съдържа информацията за сключените застраховки. При заснемане на кола системата ще изпраща данни до фонда, за да се провери дали колата е застрахована. В противен случай ще се издава електронен фиш.

От началото на годината регистрацията на 300 хил. коли без задължителната застраховка е била заличена служебно. Според Михайлов броят на автомобилите без валидна “Гражданска отговорност” е далеч по-голям – 580 000. Собствениците им не са реагирали в едномесечния срок, след като са били писмено уведомени за изтеклата застраховка. Фондът е изпратил такива писма на близо 750 000 собственици.

Голямата част от дерегистрираните от КАТ автомобили са без застраховка повече от година – те не са в движение, собствениците им нямат намерение да ги карат или са продадени зад граница. До момента едва 4136 шофьори са платили застраховката си и са получили отново регистрация. Възстановяването на регистрацията в КАТ става веднага след плащането. Незастрахованите коли вече са под 10%.

Пътната полиция планира да се сдобие с още 15 стационарни камери, които да се монтират на различни места по пътищата. Освен тях ще се купят и още 28 преносими камери. В момента КАТ има 148 мобилни устройства.

© Actualno.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

commentsНапишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.