Времето

София
16.01.2022, 11:47
Частично слънчево
Частично слънчево
0°C
Усеща се като: -2°C
Налягане: 1030 mb
Влажност: 74%
Вятър: 11 km/h СЗ
Ветровито: 11 km/h
UV-Index: 1
Изгрев: 7:54
Залез: 17:19
Прогноза за 17.01.2022
Ден
Предимно слънчево
Предимно слънчево
5°C
Нощ
Виелица
Виелица
-2°C
 

Шофьорите са застрашени от нови глоби по две магистрали

Follow us on Facebookyoutube

 
photo of Шофьорите са застрашени от нови глоби по две магистралиАко не спазваш средна скорост на две от магистралите с най-голям трафик, получаваш глоба – това е новата практика, по която КАТ действа, за да печели войната на пътищата в България. Става дума за прилагане на мерки на АМ “Тракия” и АМ “Люлин”.

За какво става въпрос – средната скорост всъщност е максимално разрешената скорост за даден участък. С помощта на камери се следи за колко време произволно избрана кола преминава този участък. Ако автомобилът го прави за по-кратко време, отколкото силите на реда са изчислили, значи следва глоба. В един от тунелите на “Люлин” системата действа и там “средната скорост” е 80 км/ч, пише в. “Сега”. С тази мярка КАТ иска да намали инцидентите в участъци, където традиционно стават повече катастрофи.

“Миналата година имахме 30 хил. фиша за неспазване на средната скорост”, обясниха от КАТ. Пернишкият съд е единственият, който има практика по казуса, защото само в неговия регион има подобна система. Справка в решенията му показва, че според съдиите проблем със средната скорост няма, макар такова понятие да не съществува юридически. Устройствата за измерването ѝ се приравняват на останалите технически средства, описани в закона, смята съдът. Освен това КАТ има право да контролира скоростта чрез поставяне на пътни знаци.

Пътният участък от магистрала “Тракия”, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв.

Благодарение на новите си радари КАТ ще следи и за сключена задължителна “Гражданска отговорност” на преминаващите коли. Системата ще има връзка с Гаранционния фонд, където пък се съдържа информацията за сключените застраховки. При заснемане на кола системата ще изпраща данни до фонда, за да се провери дали колата е застрахована. В противен случай ще се издава електронен фиш.

От началото на годината регистрацията на 300 хил. коли без задължителната застраховка е била заличена служебно. Според Михайлов броят на автомобилите без валидна “Гражданска отговорност” е далеч по-голям – 580 000. Собствениците им не са реагирали в едномесечния срок, след като са били писмено уведомени за изтеклата застраховка. Фондът е изпратил такива писма на близо 750 000 собственици.

Голямата част от дерегистрираните от КАТ автомобили са без застраховка повече от година – те не са в движение, собствениците им нямат намерение да ги карат или са продадени зад граница. До момента едва 4136 шофьори са платили застраховката си и са получили отново регистрация. Възстановяването на регистрацията в КАТ става веднага след плащането. Незастрахованите коли вече са под 10%.

Пътната полиция планира да се сдобие с още 15 стационарни камери, които да се монтират на различни места по пътищата. Освен тях ще се купят и още 28 преносими камери. В момента КАТ има 148 мобилни устройства.

© Actualno.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

commentsНапишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.