Времето

София
16.01.2022, 11:44
Частично слънчево
Частично слънчево
0°C
Усеща се като: -2°C
Налягане: 1030 mb
Влажност: 74%
Вятър: 11 km/h СЗ
Ветровито: 11 km/h
UV-Index: 1
Изгрев: 7:54
Залез: 17:19
Прогноза за 17.01.2022
Ден
Предимно слънчево
Предимно слънчево
5°C
Нощ
Виелица
Виелица
-2°C
 

Измерване на утечка – правилният начин (и някои заблуди)

Follow us on Facebookyoutube


Реших да пусна тази тема, тъй като наскоро се сблъсках с проблем с утечка и установих, че голяма част от инструкциите, които витаят из интернет пространството по темата „как се измерва утечка“ са най-малкото заблуждаващи или непълни. Двете най-основни заблуди са, че трява да:

1.(ГРЕШНО) Разкачвате кабел от клема на акумулатор и след това да свържете мултицета последователно;
2.(ГРЕШНО) Вадите предпазители един по един с надеждата да се установи от коя верига идва утечката.

НЕ следвайте горепосочените указания, ако искате да установите максимално точно къде е проблема и да не се лутате. 
(1). Ако разкачите кабел от акумулатора (независимо „плюс“ или „минус“ ) рискувате утечката да изчезне за момента и да не се появи при последователното свързване чрез мултицета – така може да се заблудите, че утечка изобщо няма и тя може да се появи след следващото запалване и да остане след като загасите и заключите.
(2). Ако вадите предпазителите един по един рискувате да получите „фалшиви“ данни. Това е обяснено много добре в приложения технически бюлетин на VW,в който се казва, че изваждането и връщането обратно на даден предпазител при автомобилните CAN- шини, може да „събуди“ системата и да предизвика консумация в друга верига (изпитах това на гърба си и мога да потвърдя, че е абсолютно вярно).

 Technical_bulletin_VW.pdf
Технически бюлетин на VW
(489.92 KиБ) Свален 990 пъти

И така стигаме до същността на нещата – как да измерим утечката, така че да сме сигурни в крайния резултат ако сме въоръжени само с най-обикновен мултицет. Според мен е най-добре да се измери първо общата утечка, използвайки следния метод:

А. Измерване на обща утечка: след като загасите автомобила заключете с дистанционното и изчакайте най-малко 2 часа (вж бюлетина на VW по-горе, стр. 2) като преди това „излъжете“ алармата, че шофьорската врата и предния капак са затворени (бутнете щифта с отвертка, за всеки автомобил е различно, така че е добре да се поинтересувате как точно става за вашия). След това настройте мултицета да измерва ампераж (10 А) и поставете сондите му на правилните гнезда, както е показано на по-долната картинка.

multicet_10amp.JPG
Настройка мултицет, 10 ампера

След това разхлабете минусовия кабел на акумулатора, но не го откачвайте. Тук ще е най-добре да имате помощник до себе си, но с малко повече сръчност може да се справите и сами. С лявата ръка поставете сондата на мултицета отгоре отвесно директно върху клемата на акумулатора, а с дясната ръка хванете другата сонда и я допрете до самия кабел (на същата клема, който току-що сте разхлабили) като същевременно държите здраво кабела със същата дясна ръка. Бавно извадете минусовия кабел нагоре, така че сондата, която държите с лявата ръка да остане „вътре“ в „пръстена“ на кабела. Ако не ви става много ясно какво точно трябва да се направи, изгледайте долното видео (не е нужно да разбирате английски, само вижте действието).

https://www.youtube.com/watch?v=PYUoXApI89Q

По този начин в момента, в който октачите кабелът от клемата, токът продължава да тече през мултицета и не се прекъсва веригата, следователно няма опасност утечката да изчезне. След като вече токът минава през мултицета, погледнете какво показва дисплея: ако показанието е до 0.04 (или до 0.05 за Phaeton, вж. технически бюлетин на VW по-горе, стр.2) значи няма проблем – това е нормална консумация за автомобил VW, който е в „спящ“ режим. Ако стойностите са по-високи, тогава преминаваме към стъпка Б., описана по-долу. Сега върнете внимателно кабела върху клемата като внимавате да не ви се изплъзне сондата на мултицета (което ще доведе до нежелано прекъсне веригата). След това махнете мултицета и си затегнете минусовия кабел върху клемата на акумулатора. Б. Установяване на веригата на утечката: Както написах в началото – не трябва да се вадят предпазители. Това, което следва да се направи оттук нататък е да се измери т.нар. пад на напрежението като се мине през всеки предпазител един по един. За да пристъпите към тази стъпка трябва да сте сигурни, че автомобилът е в „спящ“ режим от поне два часа, т.е.всичко е угасено и заключено и алармата е пусната. Ако сте минали през стъпка А., това вече е направено. Настройте мултицета да мери мили-волтове (не ампери, не волтове) както е показано на картинката по-долу.

multicet_mV.JPG
Мултицет настройка милиампери

Отворете таблото с предпазителите и се вгледайте в тях. Всеки предпазител има по 2 пин-а („метални точки“) в двата края. Поставете сондите на мултицета върху пин-овете както е показано на долната снимка (няма значение къде слагата черната или червената сонда):

mV_fuse_pins.JPG
Измерване пад на напрежението на предпазител

За по-голяма яснота и повече детайли силно препоръчвам да изгледате долното видео (на английски е, но отново е доста добре онагледено).

https://www.youtube.com/watch?v=T6rDTtxaeJ4

Запишете си точните стойности за всеки един предпазител, за който мултицета покаже стойност различна от 00.0 mV. Стойностите различни от 00.0 mV показват, че през съответния предпазител в момента протича ток и трябва да се анализира дали това е в нормите (по-горе посочихме, че е нормално да има постоянна консумация от максимум 40 mA при „спящ“ режим). Измерените стойности на предпазителите не показват ампераж, а само пад на напрежението, който се измерва в миливолтове (mV). За да конвертирате mV в mA използвайте таблицата от 6-7 стр. на прикачения по горе технически бюлетин на VW. По-долу ще разгледам просто един пример от нея за да стане по-ясно. Ако например мултицета отчете 0.3 mV пад на напрежението на 5-Aмперов предпазител, то това означава, че през него протича ток от 20 mA. По-долната картинка илюстрира примера:

example.JPG
Примерно конвертиране mV в mA

Сега сумирайте всички конвертирани стойности в mA. Ако сумата им е над 40 mA, значи има утечка. Разгледайте детайлно всички предпазители с най-големи конвертирани в mA стойности – най-вероятно проблемът е в някой от тях.

Надявам се да съм бил полезен!

Копирано от vwclub.bg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

commentsНапишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.