Законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание, предвижда задължаването на шофьорите да използват зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 март.

Той е внесен от група народни представители от ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ, БДЦ (бившата „България без цензура) и Патриотичен фронт на 8 октомври. Ако законопроектът се приеме, което е напълно възможно, имайки предвид големия брой вносители и подкрепящи, той ще внесе промени в Закона за движението по пътищата и по-специално чл. 139, който вече ще задължава водачите да шофират със зимни гуми. Използването на гуми, предназначени за зимни условия ще бъде в периода от 1 ноември до 1 март. Според вносителите това изискване е съобразено, от една страна, с метеорологичните условия в Република България, а от друга – с притежаваните от този вид гуми характеристики, които
при ниска температура се запазват и позволяват по този начин да се увеличи устойчивостта на МПС при движение по заснежен или заледен път.

Припомняме ви, че досега единственото изискване бе дълбочината на грайфера да е минимум 2 мм. Тази условност даваше на много шофьори увереността, че могат да изкарат зимата и с летни гуми с по-дебел грайфер. Основанието – така ще спестят пари, без да нарушават буквата на закона. В други държави обаче също е въведено изискване за задължителни зимни гуми, например, Австрия, Германия, Италия, Швеция, страните от Прибалтика и дори съседна Румъния.

Гроздан Караджов, който е председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание, коментира за Съюза на българските автомобилисти, че „Всички промени в предложения пакет са насочени към намаляване на жертвите по пътищата“. Той защити предложения законопроект с довода, че „Причините за честите злополучни случаи по нашите пътища са както превишената скорост, но дори и летните гуми. Затова ние взимаме съответните мерки и даваме шанс на зимните гуми да се намали травматизма по пътищата. Губим над 770 живота годишно и се опитваме да спасим всеки живот със законови мерки“.

Председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев също се включи в широката напоследък дискусия за зимните гуми, пояснявайки, че „Необходимо е всички да карат със зимни гуми, тъй като шофьорите с летни гуми през зимата са опасни за себе си и другите. Лятната гума не е пригодена за зимни условия, увеличава спирачния път, намалява се коефициента на сцепление и трудно могат да бъдат преодолявани всякакви наклони, дори най-малките. Така автомобилът трудно може да бъде задържан на пътя при сняг и лед. Не трябва да забравяме, че гумите не бива да бъдат по-стари от 5 години, тъй като каучукът остарява и с износването на гумата качествата ѝ намаляват“.

uab.org