Зимата наближава неусетно и скоро няма да си спомняме кога сме сменили летните със зимни гуми. Дойде ли октомври всеки от нас започва да се чуди какво да стори – да пробва ли с летните и през студените месеци, съдържащи буквичката „р“ в името си, или да се лиши от нещо друго, но да се чувства по-сигурен на пътя. Ще се опитаме да ви насочим към правилното решение със следния текст.

Клубът на държавите, в които зимните гуми са задължителни, е доста голям – Австрия, Германия, Италия, Швеция, страните от Прибалтика, и дори съседна Румъния. У нас единственото изискване е дълбочината на грайфера да е минимум 2 мм. Тази условност дава на много шофьори увереността, че могат да изкарат зимата и с летни гуми с по-дебел грайфер. Основанието – така ще спестят пари, без да нарушават буквата на закона.

Фактите обаче показват малко по-различна картина: от една страна, разликата в цената на летни и зимни гуми от един клас е минимална (10% – 15%), а от друга – при ниски температури летните гуми се износват много по-бързо от зимните, съответно – са много по-несигурни на пътя и значително се повишава рискът от пътни произшествия.

Тестовете показват, че автомобил, снабден със зимни гуми, движещ се с начална скорост от 80 км/ч по снежна повърхност, спира след около 70 метра. При същата начална скорост, същият автомобил, но снабден с летни гуми, има нужда от повече от 110 метра, за да може да спре. Разликата от 40 метра е показателна.

Подобни тестове, направени при температури под 0° на мокра настилка, показват същите предимства за автомобила, снабден със зимни гуми.

Това довежда до простата сметка, че смяната на гумите в подходящото годишно време увеличава пробега и живота на гумата, независимо дали е лятна или зимна.

Специалистите препоръчват използване на зимни гуми при температури под 7°C, независимо дали има сняг. За България оптималното време за поставянето им е в средата на октомври, а смяната им с летните – след 14 април.

източник: www.autoreview.bg