Времето

София
16.01.2022, 12:11
Частично слънчево
Частично слънчево
0°C
Усеща се като: -2°C
Налягане: 1030 mb
Влажност: 74%
Вятър: 11 km/h СЗ
Ветровито: 11 km/h
UV-Index: 1
Изгрев: 7:54
Залез: 17:19
Прогноза за 17.01.2022
Ден
Предимно слънчево
Предимно слънчево
5°C
Нощ
Виелица
Виелица
-2°C
 

Екранът в колата: от кинескопа до таблета

Follow us on Facebookyoutube

Публикувано във факти.бг:

Съвсем до неотдавна те бяха запазена територия на най-скъпите и престижни модели, а днес ги има дори в градските суперминита. Екраните и дисплеите вече са навсякъде и автомобилите не правят изключение, а еволюцията от електроннолъчевата тръба до пиксела е забележителна.

Официално първият сериен автомобил с екран на борда е Simca Vedette. Второто поколение на осемцилиндровия френски крайцер дебютира на салона в Париж през 1958 г., а като екстра се предлага малко телевизорче, вградено в облегалката на общата предна седалка.

Още през 1954 г. обаче Vignale снабдява поръчковия Rolls-Royce Silver Wraith Special Saloon не само с телефон и тоалетна, а и с телевизор.

Ford започва да предлага телевизор в колата пръв сред големите производители. От 1965 г. за по-скъпите модели на Синия овал, Lincoln и Mercury може да се поръча опцията Autovision. Срещу $169.95 клиентът получава портативно телевизорче Philco с 9-инчов екран, което се захранва от 12-волтовия изход на запалката, батерии или контакта вкъщи. Преизчислена спрямо инфлацията, цената на тази глезотия днес би била около $1 500.

В началото на 80-те години на миналия век преносимите 12-волтови телевизори, които до този момент са един вид следзаводски тунинг, стават по-достъпни и масови. Най-напред с материала са Toshiba и Sony. По това време техните телевизорчета започват да се появяват в японските луксозни модели.

Европейските тунинг ателиета не изостават от модата. Срещу съответното заплащане компании като ABC Exclusive, Gemballa, Carat Duchatelet монтират телевизори в произволно количество и размер. В средата на 80-те обаче назряват сериозни промени.

Преломният момент настъпва през 1986 г., когато в Buick Riviera се поява първият чувствителен на допир екран. Т.нар. Graphic Control Center позволява с натискане на определени иконки по двуцветния дисплей да се управлява климатичната инсталация и аудиосистемата, да се диагностицират технически проблеми и да се следи количеството на горивото с точност до литър.

Научно-техническите издания посвещават тонове мастило на Graphic Control Center и прословутият екран с размер 3 на 4 инча започва да се монтира и на купе/кабриолета Reatta. За съжаление интерфейсът е прекалено бавен, забива постоянно и разсейва водача по време на движение. В крайна сметка иновационната система тихомълком отпада от каталога на Buick, а марката изпада в криза, от която се съвзе едва наскоро.

Следващата голяма стъпка е направена през 1987 г., когато във флагманската Toyota Crown Royal Saloon дебютира компютризирана навигационна система. Тя има пълноценен цветен екран с електроннолъчева тръба. Автомобилът е снабден и с цифров приборен панел.

През 1988 г. в Oldsmobile Cutlass Supreme, подготвен специално за кола на сигурността в Indy 500, се появява и първият прожекционен дисплей. След състезанието GM пуска ограничена серия реплики на автомобила. Скоро подобни системи се появяват и при други производители.

След 1990 г. екраните в колите стават все по-големи и многофункционални. Някогашните навигационни блокове и телевизори започват да се превръщат в многозадачни комплекси, които не само помагат на водача, а и развличат пътниците. Най-напред в технологиите са японците (Mazda Eunos Cosmo, Nissan Cima), а през 1994 г. честта на Европа защитават BMW и Philips. Новата седмѝца Е38 има LCD-екран с висока разделителна способност, качествена за времето си графика и широка функционалност.

В началото на новия век екранът в автомобила вече не изглежда толкова футуристично и започва да се появява във все по-евтини автомобили като Nissan Primera. Функциите на дисплея стават все повече. Представената през 2001 г. система iDrive на BMW е толкова сложна, че може да управлява цялата електроника на борда на 7er E65, а тя никак не е малко.

Ако не се броят цифровите табла на Aston Martin Lagonda и някои модели от 80-те, повсеместното навлизане на пикселите на мястото на аналоговите уреди започва в края на първото десетилетие на 21 в. Все повече модели предлагат красива графика на мястото на някогашните циферблати. Най-упорити в налагането на дигитални табла напоследък са инженерите на Volkswagen. В Audi R8 изобщо липсва централен дисплей – цялата информация се извежда пред погледа на водача.

Кулминация в съвременните тенденции са таблата на Tesla. По тях практически липсват копчета и управлението на всички системи в автомобила е изведено на огромен централен таблет. Приборният панел също представлява дисплей. Технологиите обаче продължават да се развиват.

Холограмите все още са прекалено сложни и несъвършени и се срещат в единични екзотики като арабската хиперкола Lykan Hypersport. Холографските 3D екрани не са нова идея. Редица концептуални автомобили от 90-те години са снабдени с такива (например Nissan Neo-X), но така и не се налагат.

Бъдещето обаче не обещава бляскави перспективи пред традиционните екрани, които най-вероятно ще изчезват от таблата на автомобилите. Неотдавна BMW представи технологията HoloActive Touch, която прожектира виртуални бутони от менюто под ръката на водача и следи реакциите му с помощта на камери. Дисплеите обаче стават все по-тънки, гъвкави и качествени, което може да ги направи идеално решение за прожектиране на допълнителна реалност върху стъклата на колата.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

commentsНапишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.