В последните дни редица европейски градове въведоха нови стикери за достъп на автомобили и мотоциклети като мярка за ограничаване на вредните емисии във въздуха. В поредицата от мерки се включи и ЕП, който се обяви за по-строги правила при тестовете на новите автомобили.

От 1 април в няколко френски града действат нови норми за движение. Става дума за Париж, Лион и Гренобъл. Управите на тези три града поставиха условия пред гражданите на други страни, когато влизат на територията на населеното място, да имат кръгъл стикер върху прозореца на колата за вредността на газовете, известен като CRIT’Air. Цената му е 4.18 евро, а глобата при липса на такава винетка е 135 евро. Чужденците могат предварително да заявят в интернет стикера, след като посочат марката на колата и годината на производство. Автомобили, произведени преди 1997 г., въобще не се допускат от 8 сутринта до 20 часа.

Колите са разделени на 6 категории:

нулева категория за електрическите и водородните; първа категория за хибридните и най-новите бензинови коли; втора категория са бензиновите след 2006 г. и най-новите дизелови; трета категория са по-старите бензинови и сравнително по-новите дизелови; четвърта и пета категория са по-старите дизелови.

Мярката цели разширяване на зоните с ниски стойности на вредни емисии в цяла Европа, като в дни със завишено замърсяване на въздуха властите ще забраняват движение на автомобили с определени стикери. Старата система на редуване на колите с четни и нечетни номера отпада.

Частни сайтове веднага започнаха да предлагат съдействие за закупуване на стикери Crit’Air. Те оценяват услугата си на 29.60 евро – седем пъти повече от действителната цена. За да не станат жертви на спекуланти, най-добре е шофьорите, които ще пътуват в тези френски градове, да направят заявки на официалния сайт www.certificat-air.gouv.fr

Германия също обмисля да въведе рестрикции спрямо чуждестранните автомобилисти. Идеята е те да не могат да шофират безплатно с неограничена скорост по магистралите в страната. Вероятно това ще влезе в сила след 2 години като се очаква да носи приходи от 500 млн. евро годишно. Стойността на таксата за неограничено движение ще зависи от въздействието на превозното средство върху околната среда. Цените ще варират между 5 и 15 евро. Германските граждани ще бъдат компенсирани чрез пътния данък, а останалите европейци ще могат да купуват краткосрочни пропуски.
Австрия вече има схема за такъв тип винетка, която ще струва по 8.90 евро за 10 дни.

Преди дни стана ясно, че Лондон също въвежда нова такса за автомобилите. Кметът на града Садик Хан съобщи, че от 2019 г. ще се създаде защитена зона в столицата. Налогът ще засегне всички дизелови возила над 4 години и всички бензинови над 13 години. Собствениците им ще трябва да плащат по 12,50 лири стерлинги (близо 29 лв), за да шофират в центъра на британската столица. Задължението ще важи седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

От октомври влиза в сила и друга такса от 10 лири за колите, произведени преди 2006 г. Тя ще бъде в допълнение към таксата от 11,5 лири, която плащат собствениците на автомобили, за да ги карат в центъра на Лондон от понеделник по петък от 7 до 18 часа.

Европарламентът също е загрижен за опасността, свързаната със замърсяванията на въздуха от автомобилите. През миналата седмица институцията променени условията за одобряване на вида моторни превозни средства в ЕС. Целта е да се защити околната среда, като се въведат по-независими тестове и по-строг контрол за колите, които вече са на пътя.

Повече от десетилетие ЕК и държавите членки са наясно, че нивата на емисиите, отделяни от автомобилните двигатели в реални условия, са много по-високи от измерените в лабораторни условия, се посочва в доклад, приет от европарламента.

Вероятно въпрос на време е поне София също да въведе ограничителни мерки за движение на старите автомобили. Тези дни стана ясно, че страната ни е на 4-то място в света по смъртност заради замърсен въздух. Европа осъди България заради завишените нива на прахови частици. Съдът в Люксембург е категоричен, че седем години – между 2007-а и 2014-та година, постоянно са превишавани както годишните, така и дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици. Освен това Европейската агенция за околна среда е изчислила, че около 15 хиляди случая на преждевременна смърт само през 2013-а година се дължат именно на концентрации на замърсители във въздуха. Сред най-мръсните градове в България са София и Пловдив. В интерес на обективността трябва да се отбележи, че трафикът не е единственият замърсител. Виновник за мръсния въздух са също мръсните улици, индустрията, а през студените месеци отоплението на твърдо гориво, мъглата.