Времето

София
16.10.2021, 0:03
Облачно
Облачно
6°C
Усеща се като: 3°C
Налягане: 1010 mb
Влажност: 100%
Вятър: 11 km/h ЗЮЗ
Ветровито: 11 km/h
UV-Index: 0
Изгрев: 7:39
Залез: 18:44
Прогноза за 16.10.2021
Ден
Порои
Порои
10°C
Нощ
Порои
Порои
7°C
 

Акция Светлина

Follow us on Facebookyoutube

От 1ви Ноември 2011 КАТ започва традиционната акция „Светлина“

От Пътна полиция припомнят, че водачите са длъжни да карат на фарове през есенно-зимния период до 1 март следващата година.

Още от първия ден КАТ ще налага санкции на онези водачи, които не спазват закона. Според органите на пътна полиция, четири години са били достатъчни на шофьорите, за да свикнат с новото изискване и вече няма необходимост да им се дава седмица толеранс, както бе в предни години.

„Отдавна е заложена тази промяна в Закона за движение по пътищата, отсрочката на практика означава несъобразяване със закона“

коментираха от Пътна полиция.

Желателно е това да продължи през цялата година, защото е доказано, че включените светлини правят шофирането по безопасно. Благодарение на тях автомобилът се забелязва по-отдалече“

коментираха експертите по пътна безопасност.

Поради тази причина от 7 февруари 2011 г. всички нови автомобили се продават с автоматично запалени дневни светлини. В някои европейски страни това отдавна е практика. В Италия например фаровете са задължителни целодневно, като глобата, ако не са включени, е около 100 евро.

Униформените ще проверяват дали работи парното в колата, за да не се изпотява предното и страничните стъкла, като ще се следи още за състоянието на гумите и чистачките.

За неизправни светлини или невключени фарове и през светлата част на деня, ще се налага санкция от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки в зависимост от това дали е създадена пряка опасност за движението или не. За управление на автомобил с износени гуми глобата е 50 лева и 6 контролни точки. Ако не работят чистачките или само замазват стъклото на автомобила, без да осигуряват необходимата видимост, глобата е 20 лева, а за липсата на светлоотразителна
жилетка, санкцията е 50 лева.

КАТ работи съвместно и тази година със СБА, Асоциация на автомобилните производители, които ще извършват безплатно консултации и регулиране на фарове, както и даване указания как да се движат безаварийно по пътищата през есенно-зимния сезон.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments

comments



Напишете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.